In de nabije toekomst zullen we de aarde verlaten en nederzettingen stichten op de maan en Mars. Maar wat gebeurt er als we verder gaan, in de iets verdere toekomst? Maak kennis met de Niven-ring, een stad zo groot als een planeet en nog veel meer.
Een ringwereld, of Niven-ring, is een ring die de omloopbaan van een planeet in de bewoonbare zone van een ster, zoals de aarde, beslaat. In theorie zou hiermee een enorme hoeveelheid oppervlakte er bij komen. Denk dan aan een miljoen aardes. De binnenkant van de ring kan je bekleden met oceanen, gebergten en vlakten. De hoeveelheid mensen die hierop kunnen wonen zou letterlijk astronomisch zijn. Vergelijk dit met bijvoorbeeld de Alderson Schijf.
De krachten die op een dergelijke ring zouden komen te staan, zouden enorm zijn. Kunstmatige zwaartekracht is in theorie op te wekken door die ring rond te laten draaien, maar dat betekent dan wel, dat die ring elke 3,6 dagen rond moet tollen. Dat is, omgerekend, rond de 1% van de lichtsnelheid.
Dat betekent, dat elke meteoriet van een ton die deze ring raakt, met de kracht van een atoombom inslaat. Plus, natuurlijk het probleempje dat er geen materiaal bekend is dat deze enorme krachten aan kan.
Niven-ring van unobtainium
In Larry Niven’s Ringwereld-serie is deze enorme ring gemaakt van een vorm van unobtainium, door hem scrith genoemd. Scrith blijft bijeen door de sterke kernkracht. Die inderdaad op zeer kleine afstanden de sterkste kracht is die we kennen en in principe in staat is een dergelijke ring te ondersteunen. Ware het niet, dat quarks, de deeltjes waar deze kracht op werkt, onmiddelijk een quark-antiquark paar vormen als de sterke kernkracht tussen deeltjes te groot wordt. Dit maakt het maken van een scrith-achtig materiaal op zijn zachtst gezegd, uitdagend.
Hoewel Niven prachtige SF-boeken schreef, is de naar hem beschreven Niven-ring daarom in de toekomst waarschijnlijk wat minder populair. Zelfs als we ooit een goedje zoals scrith kunnen ontwikkelen.
Het bericht Niven-ring: een megastructuur uit de toekomst verscheen eerst op Visionair.nl.