Quantcast
Channel: Ideeën Archieven - Visionair
Viewing all articles
Browse latest Browse all 546

Oorlog met China dreigt, is deze te voorkomen?

$
0
0

De ‘koude oorlog’ van China met Usa en buurland India wordt steeds heftiger. Het lijkt er ook op, dat de Chinese president Xi Jinping voor de vlucht naar voren kiest. Een oorlog met China dreigt. Is dit onheil nog te voorkomen?

Indiase oorlog met China: China raakt geïsoleerd

De campagne van de regering-Trump om China te isoleren, lijkt gelukt. Alleen een beperkt aantal zwakkere staten staat nu achter China. Naast gelegenheidsbondgenoot Rusland, zijn dat Noord-Korea, Pakistan, Iran en steeds meer Turkije.

De Chinese aanval op het Indiase grensgebied Ladakh, heeft in India veel kwaad bloed gezet. En het nationalistische vuur in de grootste democratie ter wereld flink doen oplaaien. Xi had hier verwacht dat de armere zuiderbuur snel toe zou geven. Zwakkere staten als Nepal deden dat al eerder. Zoals ook India in de vijftiger jaren. Dit bleek een enorme misrekening. Want kernmacht India sloeg op pijnlijke wijze terug. Zo kwam er een economische boycot en militaire operatie[1].
Wel kan China de twee grootste rivieren van India, de Ganges en de Brahmaputra, naar wens afknijpen. De bronnen van deze rivieren liggen binnen het door China beheerste Tibetaanse plateau.

Ook Zi’s boycot van Australië[2], heeft tot nu toe nog niet het gewenste effect. Australië weigert nog steeds om zich aan China te onderwerpen. Al is de schade groot. De Australiërs zochten, en vonden, alternatieve afzetmarkten voor hun landbouwproducten en steenkool in rivaal India[3]. Steeds meer firma’s vinden China te riskant, en verplaatsen hun productie van China naar Vietnam.

Steeds meer gemor

In feite kan Xi slechts één succesje op zijn naam schrijven. Want hij slaagde er in om Hongkong, ondanks massale protesten, gelijk te schakelen. De regering-Trump maakte hier dan weer dankbaar gebruik van om China voor te stellen als een brute dictatuur. En om de “most favoured nation” status van Hongkong te strippen.

Het gemor onder de Chinese bevolking wordt langzamerhand groter. Vooral onder de elite. Want deze zijn nu de handige route via Hongkong kwijt. Ook de confrontatiepolitiek van Xi maakt internationaal geen vrienden[4]. Geen wonder dus, dat Xi nu inzet op harde repressie. Wat de flamboyante multimiljardair Jack Ma al de kop kostte[5]. Er zijn geruchten dat Ma in een heropvoedingscentrum wordt vastgehouden, dan wel zich voor een tijdje gedeisd houdt.

Xi zet ook in op het leger. De communistische partij vergroot zijn greep op het Volksbevrijdingsleger. Volgens hardnekkige geruchten, laat de partij soldaten zelfs uitrusten met op afstand bedienbare zelfmoordhelmen. Daarmee kan hun commandant, gevangen genomen soldaten via een afstandsbediening opblazen. [6]

Het Taiwanese leger is klein, maar hypermodern. Dus goed voorbereid op een oorlog met China.
Het Taiwanese leger is klein, maar hypermodern. Dus goed voorbereid op een oorlog met China. Bron: Wikimedia Commons

Oorlog met China om Taiwan

De onafhankelijke eilandstaat Taiwan is al sinds de vlucht van de erfvijand Kwo Min Tang naar het eiland eind jaren veertig. een doorn in het oog van de autocraten in Beijing. Zeker, nu Taiwan een welvarende democratie is. Een van de weinige landen, ook, die in 2020 de covid-19 crisis effectief aanpakte. En daar steeds meer aanzien door krijgt.

Dit maakt na de gelijkschakeling van Hongkong, Taiwan een dankbaar volgend object om in China te incorporeren. En de superioriteit van de Chinese communistische partij, en uiteraard die van het “Xi Jinping Diplomatieke Denken” van Grote Roerganger Xi, te laten zien aan de wereld. Waarnemers in Taiwan zien de bui al hangen [7]. Nu Usa aan de rand van een burgeroorlog staat, is de aandacht van de Usanen naar binnen gericht. Dit schept een ideale gelegenheid voor Xi om Taiwan over te nemen. En zijn populariteit in China tot stratosferische proporties op te pompen. Dit maakt 2021 tot een gevaarlijk jaar.

Hoe wordt oorlog onaantrekkelijk?

De Taiwanezen zijn echter tot de tanden bewapend met state of the art wapens. En voelen er weinig voor om het lot van Hong Kong te delen. Zonder slag of stoot zullen Xi’s plannetjes dus niet lukken. Zeker niet, nu Usa voor miljarden aan hypermoderne wapens aan Taiwan heeft verkocht. En hoe langer de oorlog duurt, des te meer kansen voor Usa en andere landen zoals Japan of Australië, om de Taiwanezen te redden uit de oorlog met China. Of, nog beter, te voorkomen dat deze oorlog uitbreekt. Want, zo leert de grondlegger van de strategische wetenschappen, Sun Tzu: de beste overwinning is de overwinning zonder oorlog.

Bronnen
1. Slaying the dragon: 71% Indians boycotted Chinese goods this Diwali, Business Standard, 2020
2. Trade war: How China will derail Australia in 2021, News.com.au, 2020
3. Australia and India Economic Relations: The Stars Have Aligned, The Diplomat (2020)
4. How Xi Jinping Blew It, The Atlantic, 2020
5. Jack Ma was China’s most vocal billionaire. Then he vanished, Wired.com, 2021
6. https://archive.is/gJhXB (backup, in vereenvoudigd Chinees), aangehaald in Epoch Times
7. Ying-Yu Lin, China’s Military Actions Against Taiwan in 2021: What to Expect, TheDiplomat, 2021

Het bericht Oorlog met China dreigt, is deze te voorkomen? verscheen eerst op Visionair.nl.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 546