Balling en miljardair Guo Wengui, ook bekend als Miles Kwok, is de gezworen vijand van het Chinese establishment. Met zijn vele connecties is hij van veel schandalen op de hoogte en stelt hij de endemische corruptie binnen het Chinese regime genadeloos aan de kaak. Als antwoord heeft China de totale oorlog verklaard aan Guo. Pas nu wordt duidelijk hoe modern en geavanceerd de Chinese technieken zijn om dissidenten het zwijgen op te leggen. Heeft de dictatuur de toekomst?
Geen dictatuur zonder gedachtencontrole
Bij elk politiek systeem, waarbij een kleine minderheid van heersers een grote volksmassa onder de duim moet zien te houden, is het controleren van de informatievoorziening essentieel. Als de Chinese volksmassa af zou willen rekenen met het regime, is het binnen enkele uren afgelopen met hun heerschappij. We zagen hiervan voorbeelden in het Oost-Europa van 1989. Dit scenario wil China kost wat kost voorkomen. Dit is ook de reden dat de Chinese staat angstvallig de informatievoorziening bewaakt. Sociale netwerken zoals Twitter en Facebook waren het medium waarmee de dictaturen van Tunesië, Libië en Egypt ten val werden gebracht. Deze staan onder zware staatscontrole in China.
“Chinese Firewall”
China heeft nu een naam hoog te houden op het gebied van online censuur. Het regime slaagt er in om in een land met meer dan een miljard mensen – de dubbele bevolking van de Europese Unie – Guo’s toch behoorlijk schokkende onhullingen omtrent overheidscorruptie, vrijwel totaal af te schermen van de bevolking. Bedenk hierbij dat de meeste Chinezen over internet beschikken en het internetgebruik in China in veel opzichten geavanceerder is dan hier, aan de andere kant van de Euraziatische landmassa of Amerika. Dit lukt de communistische partij alleen door de nieuwste technieken op het gebied van big data en lerende netwerken toe te passen. Wat dat betreft biedt het geval-Guo een interessant kijkje in Chinese state-of-the-art censuurtechnieken.
Het succes en het hoge technische peil van de Chinese censuur is zorgwekkend. Zo worden nieuwe, alternatieve bewoordingen om over Guo’s onthullingen te vertellen binnen enkele uren al geblokkeerd. De censuur wordt ook steeds onzichtbaarder. Landen als Rusland, Iran en Zimbabwe kijken met grote belangstelling naar het Chinese systeem en willen dit graag kopiëren.
Chinese censuur: achterhoedegevecht of de toekomst voor de rest van de wereld?
De machthebbers in China verschillen niet veel van die in Europa en de rest van de wereld. Wat verschilt, is de sociale omgeving waarin ze opereren. Door de scheiding der machten in Europa en vooral: in de USA, is er minder ruimte voor machtsmisbruik dan in China. In een verontrustende trend zien we echter dat de bestuurlijke elite zich steeds minder gelegen laat liggen aan de “populistische” meningen (lees: belangen) van de bevolking. De regeringsvorm die dreigt te ontstaan (en in China al een feit is) is een corpocratie: een volkomen ondoorzichtige incestueuze samenwerking van de top van het bedrijfsleven met de politiek. Grote internetbedrijven doen, zo blijkt uit berichten in de mainstream en alternatieve media, graag mee (of, zoals Google, knarsetandend) aan omstreden praktijken zoals censuur, als dit gunstig uitpakt voor hun belangen. De verleiding word steeds groter voor overheden om ook het laatste vrije mediakanaal dat nog bestaat, internet, op sluipende wijze over te nemen.
Het bericht China ontwikkelt zich steeds meer als hightech-dictatuur verscheen eerst op Visionair.