Tweeduizend jaar geleden bestond er een beschaving die op bepaalde punten verrassend modern overkomt. Zo kende de Romein scholen, een gepland wegennetwerk (met eindeloze opstoppingen, ja, toen ook al), waterleiding en flatgebouwen, de insulae.
Toch was het leven van een Romein vergeleken met dat van West-Europeanen anno nu geen pretje. Slechts de helft van de kinderen overleefde tot de puberteit, want ziekten als de pokken, polio en de pest heersten toen volop. De kans was ook levensgroot dat je een kolonie vraatzuchtige spoel- en lintwormen huisvestte, want de opgegraven publieke toiletten in Pompeii waren vergeven van de wormeneieren. Er waren ook geen voorbehoedsmiddelen en meisjes trouwden op een leeftijd dat ze nu volop aan het puberen zijn, waardoor de bevolking toch bleef toenemen in aantal. Pleegde je een misdaad, bijvoorbeeld overspel met/door een getrouwde vrouw of het niet respecteren van de Romeinse goden, dan werd je onthoofd door het zwaard.
Dat waren dan vrije Romeinse burgers. Was je slaaf, of geen Romeins burger, dan was je leven een stuk vervelender: harde lichamelijk arbeid, voor de vrouwen regelmatige verkrachtingen en een vroege dood. De straffen voor deze tweederangs burgers bestonden uit fantasievolle handelingen als kruisigingen, geselingen en levend gebraden worden in een bronzen stier, waar een vuurtje onder werd gestookt. Zoals een oude man al zei: de goede oude tijd was wel oud, maar niet goed. Het leven nu is beter dan ooit.
Het bericht Video: een dag uit het leven van een Romein verscheen eerst op Visionair.