Er is één partij die het Haagse politieke establishment meer angst aanjaagt dan de SP, ja zelfs dan de PVV. Dat is de nieuwe politieke start-up GeenPeil. Waarom is GeenPeil zo gevaarlijk voor de achterkamertjespolitiek?
Er zijn in Nederland meer dan dertig politieke partijen, waarvan er meer dan tien in het parlement vertegenwoordigd zijn. Kortom: er is keuze genoeg voor de Nederlandse kiezer, zou je op het eerste gezicht zeggen.
Drie systematische problemen met het huidige politieke stelsel
Het eerste, belangrijkste, probleem is dat de standpunten van een politieke partij vrijwel nooit volledig overeenkomen met die van de kiezer. Stem je bijvoorbeeld op de Partij voor de Dieren, overigens een van de meer visionaire partijen, bijvoorbeeld wegens hun dierenrechtenbeleid, dan stem je ook tegen verplicht vaccineren, wat betreft levensgevaarlijke ziekten als polio en tetanus een uitermate gevaarlijk idee.
Ten tweede hoeven politici zich na de stemming niets aan te trekken van hun beloften aan de kiezer. Een goed voorbeeld vormden Rutte en Samsom, die elkaar voor de verkiezingen verketterden maar na de verkiezingen met elkaar gingen regeren.
Een derde probleem is dat er maar één keer per vier jaar gestemd wordt. Wanbeleid van de gekozen partij of voortschrijdend inzicht kan er voor zorgen dat kiezers spijt krijgen van hun stem. Dit gebeurt ook geregeld. Zo heeft de regering-Rutte geen vrienden gekweekt met het negeren van de uitslag van het Oekraïne-referendum.
Het GeenPeil-systeem
GeenPeil zet de bijl aan de wortel van dit systeem. GeenPeil-kamerleden zijn namelijk ‘levende stemkastjes’. Onder de GeenPeil-leden – een lidmaatschap kost enkele euro’s- wordt geregeld een peiling gehouden over actuele politieke kwesties. Bij een klein aantal zetels voor GeenPeil – drie of minder – stemmen alle GeenPeil-Kamerleden conform het meerderheidsstandpunt. Wordt het aantal zetels groter dan drie, dan stemmen de Kamerleden proportioneel aan de uitslag, e.g. bij 24% voorstanders en vier zetels,stemt één Kamerlid voor, drie tegen.
De heilzame gevolgen
GeenPeil heeft het effect van een niets ontziend breekijzer om de Haagse kaasstolp open te wrikken. Als genoeg Nederlandse kiezers verstandig genoeg zijn om op GeenPeil te stemmen, komen er in het parlement bijvoorbeeld drie zetels voor GeenPeil. Bij een kwestie waarvoor er geen parlementaire meerderheid is, zullen de GeenPeilers de doorslag geven. Er zijn nu al enige duizenden GeenPeil-leden- ik ben er een van – waardoor politici een enorme en diffuse groep moeten zien te manipuleren. Achterkamertjespolitiek helpt hier echt niet meer.
Nederlandse kiezers gaan ontdekken, wat voor macht ze eigenlijk kunnen hebben. De kranten en politieke praatprogramma’s zullen voortdurend volstaan van speculaties over het stemgedrag van GeenPeil. Er wordt voortdurend rekening gehouden met de mening van de Nederlandse bevolking. Stemt de meerderheid van het parlement tegen de wens van de meerderheid van het Nederlandse electoraat, zoals met de steunoperatie aan Griekenland of het Europese stabiliteitsfonds, dan wordt deze meerderheid ontmaskerd als ondemocratisch.
De nadelen
Op het eerste gezicht zijn er enkele nadelen aan GeenPeil. Je kan met je stem op GeenPeil niet meer de politieke richting van Nederland bepalen. Een belangengroep kan massaal leden aanmelden voor GeenPeil, waardoor voor een belangrijke stemming de GeenPeil-stem wordt beïnvloed. Erg praktisch is dit overigens niet. De ‘levende stemkastjes’ kunnen niet meer zonder last en ruggespraak stemmen, waar de heer Donner een groot punt van maakte in een interview met een lokale omroep. Dit is uiteraard vanuit democratisch standpunt gezien juist een voordeel: hoe meer directe invloed van de kiezer op de politiek, hoe meer democratie.
Eindconclusie
GeenPeil is zoals het zich laat aanzien, dé oplossing voor de heersende structurele politieke problemen, zoals afstand tussen de burger en de politiek. Wie toch de politieke kleur van het parlement mede wil bepalen, kan op een andere partij stemmen (en zich achteraf ergeren aan het stemgedrag) en lid worden van GeenPeil. Persoonlijk denk ik dat het stelselmatig de wil van de meerderheid van de bevolking negeren,en de achterkamertjespolitiek, het voornaamste probleem is in Den Haag. Ik zal daarom op GeenPeil stemmen. Ik heb meer vertrouwen in mijn mede-Nederlanders dan in de meeste politici.
Meer informatie
GeenPeil
Het bericht Waarom een stem op GeenPeil de enige stem is die er echt toe doet verscheen eerst op Visionair.