Geheel tegen de verwachting in van de main stream media en politieke pundits, behaalde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de meeste kiesmannen. Dit maakt hem de 45e president van de Verenigde Staten. Wat zijn de gevolgen?
Waarom stemden zoveel mensen op Trump?
De verkiezing van Trump betekent een radicale breuk met de traditie. Industriestaten als Michigan en Pennsylvania die al twintig of dertig jaar geleden voorgoed Democratisch leken te zijn geworden, vielen weer in Republikeinse handen. Veel “deplorables” (in de woorden van de tegenstreefster Hillary Clinton), voornamelijk witte laaggeschoolden, braken met hun passiviteit en zijn massaal gaan stemmen. De onvrede bij deze groep zit diep. De gemiddelde levensverwachting voor laagopgeleide blanken is de afgelopen jaren gedaald. De toename in levensverwachting in de VS komt geheel voor rekening van de etnische minderheden en de hoger opgeleiden. Voor het eerst zagen de laagopgeleiden een kans om hun stem te laten horen en grepen die met beide handen aan.
Opmerkelijk is ook dat veel meer zwarten en latino’s dan verwacht op Trump stemden. Voor zwarten pakt de massale illegale immigratie even slecht uit als voor laagopgeleide blanken. Vermoedelijk zijn ook veel legale latino’s de illegale migratie zat.
De vraag is of Trump de oorzaken voor het verval binnen de laagopgeleide gemeenschappen kan keren.
Gevolgen buiten de VS
De VS is weliswaar de dominante mogendheid binnen Amerika, maar het grootste deel van de mensheid woont in het supercontinent Eurazië, de grootste landmassa ter wereld. De buitenlandstrategie van de VS is er op dit moment op gericht om te voorkomen dat één mogendheid Eurazië zal beheersen. De veel grotere bevolking van Eurazië zou de VS dan economisch gezien verpletteren.
De Amerikanen moeten op veel borden tegelijk schaken om te voorkomen dat Eurazië coaguleert tot één mogendheid. Op dit moment lukt dit aardig. Europa is fijn versnipperd tussen krakelende landjes. DE grote nachtmerrie van de Amerikanen, een combinatie van de Duitse industrie met Russische grondstoffen, is verder weg dan ooit. India is in zichzelf gekeerd. China staat nu op het hoogtepunt van zijn macht, maar is ingesloten door Amerikaanse bondgenoten en basissen.
Trump heeft een andere visie dan de op dit moment heersende buitenlandpolitiek. Zijn primaire doelstelling is niet geopolitiek, maar economisch. Hij wil het ‘bedrijf’ VS weer winstgevend maken. Dit wil hij bereiken door verliesgevende onderdelen af te stoten of te verzelfstandigen (bondgenoten van de VS die gratis meeliften op de militaire paraplu van de VS, de wacht aanzeggen), overtollig personeel te lozen (de illegale immigranten uitzetten, de veel genoemde ondoordringbare muur met Mexico, geen moslimmigranten toelaten), de VS aantrekkelijker maken als vestigingsland door de vennootschapsbelasting flink te verlagen en, het meest controversiële deel, olielanden laten betalen voor de kosten van de Amerikaanse bezetting met olie.
Ook wil hij de interne bedrijfskosten verlagen door fossiele brandstoffen weer ruim baan te geven – klimaatverandering is volgens hem “Chinese propaganda”. Dit laatste is overigens bedrijfseconomisch gezien uitermate onverstandig. Zon is nu in het grootste deel van de VS al goedkoper dan fossiel. Fossiel wordt juist steeds duurder. Dit schept overigens wel kansen voor Europa, vooral de Duitse autoindustrie. Slimmer is zijn plan om de uitermate corrupte Amerikaanse defensieindustrie flink te saneren. Een goed voorbeeld: de F-35, hier bekend als de JSF, zal de Amerikaanse schatkist 1,5 biljoen dollar – 1350 miljard euro, ongeveer het Nederlandse en Belgische BNP samen – kosten. Wat van deze albatrossen slachten zal de Amerikanen veel geld opleveren.
Dit betekent ook, dat het aantal militaire acties buiten de VS vermoedelijk zal afnemen. Immers, oorlogen kosten geld. Regeringen in Europa zullen zich haasten om aan de NAVO-norm van 2% van het BNP naar het leger, te voldoen (Nederland en België zitten op respectievelijk 1,13% en 1,2%). Dit betekent minder geld naar andere zaken, zoals sociale voorzieningen en investeringen in infrastructuur.
Hij wil het conflict met Rusland de-escaleren. Dit is in principe goed nieuws. Wel zal moeten worden voorkomen dat de Baltische staten onder de voet worden gelopen door Rusland.
Het bericht Wat zijn de gevolgen van de verkiezing van Donald Trump tot president? verscheen eerst op Visionair.