Begin negentiende eeuw was de wereld qua levenskwaliteit verre van aangenaam. Slechts twee landen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, haalden een levensduur van boven de veertig. In de twee eeuwen daarna veranderde dit dramatisch. Het goede nieuws is dat ook de Afrikaanse landen nu hard op weg zijn.
Als je de berichten in de krant leest slaat het negativisme je tegemoet. De belangrijkste feiten worden verzwegen omdat ze niet nieuwswaardig zijn. Weliswaar is er af en toe een bloederige burgeroorlog of epidemie, maar dit zijn slechts blieps op de sterk stijgende lijn van vooruitgang en een betere levenskwaliteit.
Daarom is het van belang dat we onze kansen niet verprutsen. Als we als mensheid onze energie stoppen in het bestrijden van ziektes en het oplossen van milieuproblemen, kunnen we elke aardbewoner een waardig, gezond leven bezorgen. Noem het the rich men’s burden.
Een wat langere TED-presentatie met dezelfde optimistiche strekking is hier te vinden. Geen wonder dat veel slimme mensen geen nieuws meer lezen. Ze lezen alleen statistieken. Die geven namelijk het belangrijkste beeld.
Het bericht Tweehonderd jaar van vooruitgang verscheen eerst op Visionair.